Андрій Калякін – підприємець, громадський діяч, лектор і найвідоміший сироїд в Україні. Він представляє київський “філіал” Raw Guard. Raw Guard – міжнародне співтовариство сироїдів та фрукторіанців. Андрій з однодумцями проводять благодійні семінари, лекції, заходи для жителів столиці, на яких розповідають про свій досвід сироїдіння. У рамках зустрічі Morkva club Андрій Калякін розповів про свій досвід сироїдіння.


“Сироїд я понад 6 років з хвостиком. 1 листопада 2009 року, у День вегана, став сироїдом, але збіг дат був випадковим. Не буду приховувати, спочатку ми егоїстично йшли до здоров’я, а коли здоров’я поліпшилось, тоді ми зайнялись етичними питаннями, вирішили об’єднувати людей однієї крові, всіх, хто є вегетаріанцями та сироїдами. Щовівторка і щоп’ятниці у ресторані живої кухні Nebos проходять зустрічі сироїдів.

У 25 років у мене почались проблеми зі здоров’ям, з’явилась зайва вага, задишка, навесні мучила алергія. Я був директором пивзаводу, полюбляв пиво, м’ясце. Завдяки такому харчуванню «заробив» хронічний холецистит, були постійні висипання на шкірі. Лікарі виписували мені купу таблеток, ще й схеми лікування були складними, толку від цієї медикаментозної епопеї було мало, я вирішив, що такі методи не для мене. Що ж робити? От я і почав «копати», знайшов лекції Володимира Жданова про шкідливість алкоголю, куріння, роздільне харчування. Потім подивився фільм «Громадянин і Земля», який змінив мій світогляд. Так от, в цьому фільмі стверджується, що люди, ау, вас всіх підло обманули, змушуючи їсти м’ясо й обробляти продукти перед тим, як їх з’їсти, адже ніхто на Землі, крім людей, не їсть оброблену їжу.

Першу книгу про сироїдіння я прочитав через півроку після того, як став сироїдом. До того були лише андерграундні форуми, обговорення, спілкування з такими, як і я сам. Знайшов у Києві 2-3 сироїдів, ми збирались у когось на квартирі і ділились власним досвідом, радились, звісно, допускали при цьому багато помилок. Попри це за перші півроку «кривого» сироїдіння я схуд на 15 кілограмів, зникла алергія, значно очистилась шкіра. От тоді я й переконався, що лікарі брешуть. До речі, я щороку роблю аналіз крові, наразі мої показники такі ж самі, як у 18-річних призовників. Зробили УЗД – холециститу більше немає.

Важливий момент: деякі люди через свій фанатизм та некритичне ставлення до того, що написано в книжках, отримують серйозні проблеми зі здоров’ям, інколи доходить і до летальних випадків.

У жодному разі не можна сліпо довіряти якимось книгам, авторитетам чи теоріям, це небезпечно

Часто автор описує виключно свій досвід, те, що спрацювало у нього, може не спрацювати на вашому організмі, адже всі ми дуже різні, у кожного свій шлях. Я ніколи не повчаю, не займаюсь догматичним проповідництвом, мовляв один я знаю, як правильно жити і харчуватись, гайда всі за мною. У нашому сироїдному співтоваристві один молодий чоловік довів себе до смерті. Не прислухався до порад, став відлюдником і почав експерименти над власним здоров’ям. Він робив клізми з уріни, обпік кишечник і їжа не засвоювалась, в результаті лікарі не змогли допомогти, і хлопець помер від виснаження.

У нашому співтоваристві сформувалось правило чотирьох П: поступово, постійно, послідовно, позитивно.

Поступово. Я перейшов на сироїдіння надто різко, за один день відмовився від алкоголю, м’яса, риби і молочних продуктів, мені було дуже важко. Перші два тижні так «ковбасило», що повернувся назад, їв трохи риби і сир. Тіло за інерцією вимагає звичної їжі, не треба себе ламати через коліно, це великий стрес для організму.

Постійно. Щодня я щось вивчав про сироїдіння, відкривав для себе нові фрукти й овочі, їхнє правильне поєднання. Коли ти в супермаркеті звик купувати якісь тушки, напівфабрикати, то відділ «Овочі-Фрукти» сприймаєш як неповноцінний харч для «овочів», типу це не для справжніх чоловіків. Треба постійно бути в темі, інакше стає нудно, думаєш, а що ж його їсти, не одну ж капусту чи апельсини (сміється – ред.).

Почав сироїдіння з ударної дози фруктів, а вони мають проносний ефект, думаю, що ж я не так роблю? Почав читати-розбиратись, виявляється, у нас є мікрофлора (майже 3 кг), вона генерує поживні речовини і мікроелементи для нашого організму, значить, головне нагодувати її правильно. Мікрофлора орієнтується лише на сиру їжу. Усе, що приготовано при температурі вище 42 градусів, мікрофлора не здатна видозмінити. Тоді вступають в силу редуценти, гнильна бродильна микрофлора. Отже, все, що вище 42-х градусів – шкідливе. На планеті життя – білкова структура, наші клітини – теж білки. Термічна обробка їжі призводить до процесів гниття, бродіння, коли змішуємо велику кількість різних інгридієтів – теж дуже погано.

Послідовно: є смисл йти за кимось, але при цьому критично ставитись до всього. Обов’язково багато спілкуватись з однодумцями. У всіх нас різні сім’ї, раціон і культура харчування, різний стан організму і захворювання, є хронічні, є генетичні, це сильно впливає на те, а чим саме ми повинні харчуватись, щоб привести свій організм у гарний стан. Отже, слідуйте якомусь рішенню, але при цьому будьте критичні.

Позитивно – не слід себе жорстко напрягати, не треба себе ґвалтувати, варто рухатись повільно, але обов’язково в радість. Якщо вам подобається якийсь фрукт – їжте, не подобається, наприклад, гречка – не мучте себе.

На тіло найбільше впливає психосоматика, відсотків 60-70. Тобто якщо навіть ти харчуватимешся не зовсім правильно, але перебуватимеш в умиротвореному стані, то завдяки спокою розуму й розміреності ставлення до життя прийдеш до правильного знання і налагодиш своє харчування. Негативні емоції з’їдають тебе зсередини.

Сироїдіння – не панацея, це шлях

Я за науковий підхід до сироїдіння, мені не треба розповідати, що сира їжа лікує все, якщо, наприклад, у людини немає якогось органу, то він сам по собі не виросте.

Довіряй, але перевіряй, критерій істини – практика. Не вірте мені на слово, перевіряйте сказане на практиці

Спочатку я сходив з розуму, постійно хотів їсти, фрукти й смузі вже набридли, не знав, що робити. Тут дуже важливо розібратись, проаналізувати, що таке твоє бажання поїсти. Є апетит і є голод. Голод настає приблизно на третю добу, коли ми не їмо. До того часу все це апетит, це все бажання себе розважити, бажання різних смаків, якихось відчуттів. Це все ігри розуму і смаку. Якщо перед вами поклали, скажімо, моркву і воду з лимоном, а ви не хочете це їсти – значить, потрібно розбиратись зі своїми емоціями. Другий аспект – незасвоюваність їжі, як це було у мене на початку сироїдіння. Флора формується 3-4 тижні, у мене гнильна флора поступово почала замінюватись бродильною. Я почав читати спеціальну літературу і зрозумів, що спочатку варто їсти не фрукти, а овочі, ще й трохи приварені, чим нижче температура, тим краще. Клітковина очищує, корисно їсти всім відомий салат «Щітка». Корисно трохи поголодувати, але у різних людей різні реакції на голод. Є люди, які нездатні голодувати, у них з’являється страшенна слабкість, ледь не непритомніють.

Кава, сири – наркотики. Я раніше «сидів» на сирі. У сирі міститься протеїн козеїн. Козеїн впливає на певні зони мозку, в тому числі на зону задоволення. На цю ж зону впливають наркотики. Коли ти насолоджуєшся бутербродом з сиром, мозок виробляє дофамін. Дофамін відповідає за мотивацію і бажання знову і знову повторювати дію, яка призвела до задоволення.

Nota bene: оточення, усвідомленість, обнімашки, овочі

Оточення: сироїду важко жити білою вороною в оточенні м’ясоїдів, має бути дуже сильна психіка, аби не піддаватись їхнім спокусам, запахам та ароматам приготованої їжі, вмовлянням скуштувати цей апетитний шматочок домашньої запеченої курочки і т.д.

Фрукти овочі починають віддавати запахи при високих температурах обробки, коли виділяються канцерогени, ефіри. При температурі вище 42 градусів руйнується клітина, «пішли» ефіри, запахи. Смакові рецептори не одразу змінюються, спочатку мені не вистачало смаку, постійно доводилось солити-перчити, використовувати багато приправ. А зараз я відчуваю тонку різницю між сирими продуктами. Якийсь період є сенс себе обманювати, бо звик, хочеться ароматного борщику, самосів, випічки якоїсь, це все спокусливо пахне і манить тебе. Я зараз, коли раз на півроку це їм, мене аж розриває на частини, там така кількість смаків та ароматів, але я розумію, що воно не живе. І на наступний день почуваюсь некомфортно, організм починає очищуватись. Зараз їм фрукти, овочі, горіхи в різних поєднаннях.

Я не рекомендую їсти злаки. Що таке злаки? Це пшениця, жито, ячмінь, кукурудза, овес. Злаки містять глютен – такий великий білок, який дуже складно переварюється, відбувається інтоксикація, сильно окислюється організм. Чай п’ю, але все менше, бо обпікається стравохід, починається запалення. Це великий стрес для організму. До 60 градусів – не чай, а підігріта настоянка. Зауважте, жодне створіння на Землі не п’є з гарячих джерел. Якщо це питання зігрівання – то насправді це ілюзія, так само як алкоголь, розширення судин – це все штучно. Під час кипятіння солі випадають в осад і стають неорганічними, зникають бактерії, які необхідні людському організму. Тому я перестав митись милом (вже 5 років). Використовую натуральні інгредієнти – глину, гірчицю. Мило – це луг, а у нас pH 5,5, кисле середовище, багато бактерій. По суті, ми купаємось в океані бактерій та мікроорганізмів, вірусів.

Страх дорівнює незнанню. Якщо ви боїтесь сироїдіння, запитайте себе, а чого саме я боюсь? Що мені не вистачить їжі, не зможу насититись, що у мене волосся випаде? Насправді всяке буває. Якщо незбалансоване харчування у сироїдів і різкий перехід, то організм чиститься, можуть декілька місяців бути висипання, випадати волосся і т.д. Якщо розумно підійти до раціону – все обов’язково налагодиться.

Обнімашки. Ми часто їмо, бо відчуваємо стрес, cум, розійшлась з коханими чи посварились, проблеми на роботі тощо. І що зазвичай ми робимо в першу чергу? Зразу до холодильника, а там – тортик, заїдаємо негативні емоції, радості в житті не вистачає. А обійми – це і є радість, зразу й менше їсти хочеться (сміється – ред.).

Овочі. Через овочі починати сироїдіння. Коли правильна мікрофлора, то вона дає і тепло, і всі необхідні для нормального функціонування організму вітаміни.

Фото взяті зі сторінки Андрія Калякіна у Facebook