Андрій Котлярчук, фотограф, інтелектуальний лідер та ідеолог сучасного українського фотомистецтва:

“За навчання я не платив, просто ходив за фотографами по п’ятах і допитувався, як і що робити, весь час їм набридав.

Для того, щоб бути успішним недостатньо мати талант, потрібно ще й знати, куди з ним іти. У цьому мені дуже допомогла освіта мистецтвознавця.

Українці дуже багато мріють, живуть не в реальному світі, а в уявному: от якби у мене була така камера, то я б вам всім показав. А потрібно працювати з тим, що у тебе є, яка камера є, такою і знімай. Я ніколи цим не страждав. Для мене головне, не камера, а саме зображення. Якою технікою ти його отримав нікого не цікавить.

Об’єктиви для плівки розробляли понад 150 років, там є такі нюанси, про які цифра тільки мріє. Плівка зовсім по-іншому передає світло, у цьому сенсі цифрова фотографія – це як крабові палички, які до крабів не мають жодного відношення.

У мене є багато знімків, про які кажуть: О, який вдалий кадр! А я відповідаю: «Та який він вдалий, за ним тиждень роботи. Геніальність в тому і полягає, щоб зробити такий кадр, щоб глядач думав, що це і є правда життя.

Кажуть, що треба блукати містом, знімати все, що бачиш і може, щось геніальне знімеш – це все дурниці. Мене часто питають, чи ношу я з собою камеру? – Ні, не ношу. Якщо я щось задумав зняти, я роблю план зйомки.

Я ніколи не сперечаюсь з аматорами, бо вони думають, що все знають, не хочуть вчитися і не розуміють, як багато може дати освіта. Я не сперечаюсь, навіщо собі конкурентів ростити?

Багато фотографів кажуть, що знімають для себе. Але ж якщо знімаєш для себе, то нікому й не показуй. А вони фотографують для себе і хочуть, щоб це купили за тисячу доларів.

В Європі ціни 30 тисяч євро за фотографію нікого не лякають. Тисяча-півтори – це нормальна ціна. І нікуди ми не дінемося, ми теж йдемо до цього.

Зараз люди досить вільні і з ними легко працювати, а от зі старою радянською номенклатурою були проблеми. Коли я їх знімав, вони казали, що не посміхаються, бо по роботі їм це непотрібно. Але є простий дієвий рецепт: наливаєте 150-200 грамів кон’ячку – і ніяких проблем”.

Оксана Габдукаєва