Чи доводилося вам колись чути цікаві розповіді з дієтології? Обрахунки калорій та перелік корисних властивостей тих чи інших продуктів у такому форматі, щоб це було неймовірно захопливо?!

Я поставила влучне запитання? Авжеж! Мені цікава розповідь із дієтології трапилася зовсім недавно, коли випала нагода познайомитися із Олександрою Буц.

Вона – консультант з дієтології та оздоровлення дорослих і дітей. І не просто консультант, вона володарка диплому Стенфордського Університету з напрямку “Child Nutrition and Cooking”, понад 10 років вивчає дієтологію та взаємодію дієтології з психологією.

До своєї практики успішно впроваджує аспекти дієтології з країн довгожителів, зокрема Японії.

Також Олександра розробляє індивідуальні програми схуднення, адже сама після пологів схудла на 26 кг за 6 місяців і тепер свій досвід та напрацювання радо передає іншим.

Аби поринути в усі тонкощі її знань нам довелося витратити не одну годину на живе спілкування.


Олександро, коли вирішили займатися дієтологією? Що спонукало зробити такий вибір?

Дивлячись зараз у минуле, своє дитинство і родину, я розумію, що багато аспектів посприяло цьому вибору. Щоправда тоді це ще було на підсвідомому рівні. Насамперед – здоров’я моєї мами. Скільки себе пам’ятаю, вона намагалась скинути зайву вагу, сиділа на різних дієтах. Я ж на власні очі бачила їхню безрезультатність і мені було важливо знати, чи це недолік самої дієти, чи – нестача сили волі і цілеспрямованості? Тому питання правильного, збалансованого, а головне – персоналізованого режиму харчування мене цікавить із дитинства.

Згодом, отримавши освіту психолога і водночас вивчаючи дієтологію, я дійшла до висновку: депресію, перепади настрою, імпульсивність чи хронічну втому найкраще скоригує саме харчування. Як психолог я можу забрати наслідки того, що вже сталося, а як дієтолог – можу уникнути самої першопричини виникнення тих чи інших станів

Який вплив мають овочі і фрукти на організм на клітинному та молекулярному рівні?

Наприклад, кіноа – це фрукт, хоча його їдять як крупу. Він містить амінокислоту, яка необхідна для синтезу гормонів, ферментів, антитіл. Він робить нас стійкими до вірусів та інфекцій, особливо герпесу 1-го та 2-го типів. Разом із вітаміном С утворює карнітин, що підвищує стійкість до стресів. Сповільнює розвиток атеросклерозу, зменшує втому, підвищує розумову працездатність, покращує структуру волосся, посилює лібідо, сприяє росту м’язевої маси і сили.

–       Цитрусові містять альфа-катоглутарат, яким багата м’якоть цитрусових. Він сповільнює дію mTOR, і активізує аутофагію (ремонт та омолодження клітини). Геспередин цитрусових є потужним природнім антиоксидантом, речовиною, яка запобігає накопиченню мутацій у ДНК. Це профілактика пухлин та сповільнення старіння. Апігенін цитрусових сповільнює глікацію білків, тобто оберігає шкіру від старіння. Колаген найбільше страждає від глікації. Глікація – це «цукрування» клітини. Організм використовує цукор для клітинної енергії, але його надмірна кількість шкодить водночас тілу та шкірі.

–       Виноград завдяки речовині расвератрол та рослинному пігменту антиціану та проантицианіду діє, як природній антиоксидант проти ракових пухлин. А кісточки винограду допомагають при лейкемії.

Все дуже просто та зрозуміло, коли знаєш, які речовини є всередині кожного харчового продукту і, як вони впливають на людський організм

Яким є вплив харчування на розвиток мозку дітей?

Мозку потрібен цукор – він споживає щонайменше 20% запасів енергії організму. Але мозок бере цю енергію в залежності від вуглеводів, з яких ця енергія надійшла. Якщо він отримує стабільно достатню кількість «пального», то працює без перебоїв. Коли рівень цукру в крові коливається, мозок може недотримувати чи навпаки – отримує забагато, і, як результат, можуть виникати проблеми з навчанням та поведінкою.

До «поганих» цукрів можна віднести глюкозу, декстрозу і цукрозу, а також оброблений цукор, який додають до цукерок, льодяників, сиропів та всіх кондитерських виробів. Ці цукри швидко потрапляють у кров і сягають високого рівня, що сприяє вивільненню інсуліну, який допомогає доправити цукор в клітини організму. Коли ж організм використає його весь, то рівень цукру швидко і різко падає. Через низький рівень вивільняється гормон адреналіну, який забирає запаси цукру з печінки, намагаючись підвищити загальний рівень цукру в крові.

Найкращими для роботи мозку є складні вуглеводи. Крохмалі та фруктоза не спричиняють такого коливання цукру в крові, а відтак в дитини немає перепадів настрою

У чому полягають ваші послуги з дієтології для дорослих?

В залежності від мети людини я пропоную заповнити анкету. Маючи загальну картину, ми домовляємося або на розмову скайпом, або про особисту зустріч. Відтак я даю чітку рекомендацію згідно з потребами мого клієнта. Допомагаю складати режим харчування, акцентую увагу на продуктах, які корисні саме цій людині в цю хвилину, рекомендую вітаміни додатково, якщо є потреба, і кількість води, яку слід випити впродовж дня. Допомагаю пройти генетичні тести, надаю психологічну консультацію та просто людську підтримку. Знайти мене можна через сторінку у мережі Фейсбук.

Яким має бути харчування для жінок віком 30+ ?

Після 30-ти має бути харчування під гаслом: «Дієта довгожителя – моя дієта». Вона спрямована на запуск аутофагії, а значить – на 70% рослинна їжа, менше тваринного білка, менше молочних продуктів, багато омега-3 для молодості мозку. Звісно – спорт!

Данські вчені довели, що спорт допомагає при онкології за рахунок гормоноподібного білку – катехіну, який разом з адреналіном просочується всередину клітини і нищить всі ракові клітини. І звісно, багато якісної води. Важливим є й вітамін С, щоб шкіра була пружною та підтягнутою.

У вас диплом Стенфордського Університету. Які знання з цього курсу стали для вас найважливішими?

Мій курс мав назву «Child food Nutrition and Cooking». Він був дуже цікавим й дав неймовірну кількість корисної та потрібної мені інформації. Студенти деталізовано розглянули питання глікемічного індексу та глікемічного навантаження – як заохочувати дітей їсти страви, які, можливо, не всім здаються смачними. Як говорити з дітьми про їжу, що готувати вдома і, які солодощі готувати для дітей.

Ви вивчаєте взаємодію дієтології з психологією, що принципово важливе відкрили для себе, чого не знає пересічна людина?

Наші емоції, настрій, сила волі та рівень IQ дуже сильно залежать від нашого харчування. Точніше – від співвідношення мікроелементів та вітамінів, які потрапляють у наш мозок з їжею та питтям

Навіть вже доведено науковцями, що шизофренію та агресивну поведінку у підлітків, які схильні до кримінальних злочинів, можливо скоригувати харчуванням. Особливим відкриттям для мене був взаємозв’язок між успішністю в школі, здатністю концентруватися, увагою та пам’яттю, тобто психічно-пізнавальними процесами, з харчуванням. Закінчивши факультет психології, можу запевнити, цьому там не вчать, на жаль.

Топ-7 – поділіться порадами з цього приводу.

Як побороти певні відчуття або позбутися їх – допоможе харчування!

Депресія: комплекс вітамінів групи В, особливо В3 та В12, фолієва кислота, магній та триптофан (для утворення серотоніну).

Безсоння: вітаміни В6, В3 і С, кальцій, магній, цинк і хром.

Тривога, страх: комплекс вітамінів групи В, особливо фолієва кислота, вітамін С, кальцій і магній.

Втрата апетиту: вітаміни групи В, цинк, магній, комплекс амінокислот.

Розфокусування уваги: вітамін В3, В6 і вітамін С, кальцій, цинк і незамінні кислоти.

Стрес: вітаміни групи В, магній, вітамін С, триптофан.

Ви цікавитеся аспектами дієтології з країни довгожителів – Японії. Який їхній досвід могли б перейняти українці?

Нещодавно британські вчені провели дослідження, в якому було доведено, що відчуття власної значущості, особистісного статусу впливає на ризик захворювання різними хворобами

У японців, особливо жителів острова Окінава, є поняття «Ікігай». Це те, заради чого людина живе, що створює її гармонію з собою та довкіллям. Те, від чого людина отримує задоволення сама і, яку користь приносить іншим.

Сама філософія Ікігаю спрямована на відчуття високого суб’єктивного статусу. Я б радила всім знайти свій Ікігай, і максимально довго і насичено жити в цьому відчутті високої значущості.

Щодо харчування, японці практично не вживають молочних продуктів і м’яса. Це дуже дотично до теми довголіття вже дорослих людей. Саме ці продукти мають дуже високий вміст білку, що провокує запуск механізму кінази mTOR. Це молекула всередині клітини, яка провокує ділення клітини від надмірної кількості білка, вона не оновлюється, старіє і помирає. Тому японці (одна з причин) молодо виглядають на свій паспортний вік. Тому раджу – більше рослинної їжі, менше молочних продуктів і більше якісної і чистої води.

Ви добре спілкуєтеся арабською та японською. Де вивчали ці мови, для чого використовуєте їх зараз?

З цими мовами мене пов’язала доля. Не можу сказати, що я мріяла колись вивчати саме ці мови. Японську я почала вивчати ще в шкільні роки, коли активно тренувалась айкідо. Тоді була акція: для тих, хто ходить на тренування айкідо, вивчення мови безкоштовно. Я вирішила спробувати з цікавості, але потім занурилась з головою в цю мову, її філософію. Тож через півтора року склала іспит в японському посольстві в Києві. Зараз використовую мову для інформації з дієтології та особистих досліджень.

Арабську мову мені радив вчити дідусь, оскільки він її трохи знав. Коли я дізналася, що він помер й ця розмова в нас була останньою, то в пам’ять про нього вивчаю арабську. Вона неймовірно складна, тож я початківець, якому ще далеко до мети, проте…

Незалежні генетичні лабораторії в Польщі та Австрії, які розробляють індивідуальний план харчування та фізичних вправ згідно з аналізом ДНК замовника, що нового для вас відкрили у цій ніші?

Як на мене, співпраця з лабораторіями – це інструменти, якими я можу користуватись як дієтолог. Дані з цих лабораторій є персоналізованими, оскільки дані приходять згідно з ДНК людини, виключаючи людський чинник і ми маємо змогу подивитись глибше на причино-наслідкові зв’язки зі засвоєнністю, чинники, що впливають на набирання ваги та хвороби. І як і їх уникнути

Дієта довгожителя та біоритми – що воно таке?

Здорове харчування та біоритми – це дві складові нашого довгожительства. Це водночас дуже просто і складно, оскільки з появою електроенергії в нашому житті, ми можемо самі для себе визначати режим дня, незалежно від світлого і темного періоду доби. Були проведені дослідження, в яких доведено, що зміна світового дня впливає на наш метаболізм. Як саме?

В нашому мозку є супрахіазматичне ядро, це ядро контролює наш внутрішній годинник. Воно слідкує за світовим циклом, відправляє сигнали на периферію, щоб клітини внутрішніх органів могли підналаштувати свої внутрішні годинники.

Через сітківку ока, супрахіазматичне ядро отримує сигнали і розуміє, в якому режимі належить налаштовувати роботу організму. Тому через штучне освітлення вночі супрахіазматичне ядро стає розгубленим і посилає сигнал організму працювати в «денному» режимі, хоча організм має відпочивати. А найголовніше, через такий дисбаланс біоритмів організму, людина набирає жирову вагу і це аж ніяк не від переїдання. Просто коли внутрішній годинник порушується може проявитись стійкість до інсуліну і підвищується кількість триглицеринів, циркулюючих в крові. Ці чинники, та  інші (їх досить багато) можуть сприяти ожирінню.

Якими є механізм омолодження організму (аутофагія)?

Аутофагія – це механізм омолодження клітини, відтак і організму загалом. В науковій літературі пояснення того, як це відбувається, з’явилося лише 2016 року. Цей процес детально вивчив та пояснив японський вчений мікробіолог – Йосінорі Осумі, за що отримав Нобелівську премію!

Сам механізм відбувається завдяки органелі аутофагосомі, яка поглинає «сміття» клітини, потім транспортує до лізосоми, в середині якої це «сміття» розщеплюється ферментами. Коли ці речовини переходять в простішу форму, клітина отримує додаткове харчування. Так вона омолоджується, стає стресостійкішою та здоровішою.

Аутофагію можна пришвидшити завдяки певним продуктам: зелений чай, грейпфрут, яблуко, куркума, виноград. Аналогічну позитивну дію для динаміки аутофагії має голодування (помірна дієта) один-два рази в тиждень. Так ми не перевантажуємо клітину білками в надмірній кількості і не запускаємо протилежного процесу mTOR (ділення клітини, старіння та смерть).

Від чого залежить процес старіння і чи справді він до кожного приходить по-різному?

Коли сили організму спрямовані на синтез нових білків, то аутофагія пригнічується (загальмовується), тоді «сміття» клітини накопичується, а старіння пришвидшується. Коли організм має помірну кількість білків – запускається аутофагія, тоді старіння сповільнюється. Все залежить від нашого свідомого харчування – кого ми годуємо? Себе – бадьорих, сильних та молодих? Чи навпаки – старих, слабких та хворобливих?

Чинники, які впливають на аутофагію:

голодування (помірна дієта) один-два рази в тиждень. Варто обмежити кількість цукру та молочних продуктів до мінімуму. Коли немає постачання будівельних матеріалів із ззовні, то організм доотримує їх зсередини – синтезуючи своє «сміття». Вживання протягом двох-трьох днів сирих овочів, води та низькокалорійної їжі також запускає аутофагію.

Ми свідомо і самостійно можемо впливати на довголіття своєї молодості та здоров’я! Ці процеси відбуваються у всіх. Тож знаючи, як вони працюють, можемо робити колосальні зміни в своєму організмі!