Хочеться похрумтіти або швидко перекусити, і при цьому не нашкодити здоров’ю? Чогось солодкого, але так, щоб не нашкодити силуету? Є хороша українська альтернатива чіпсам, сухарикам та цукеркам. Фрукти та овочі, нарізані тонкими скибками та висушені за особливою методикою – і в пачку! Таку ідею втілив у життя Олександр Янов майже рік тому. І тепер він має ідеї для того, щоб надалі дивувати українських споживачів асортиментом здорових снеків hi Snack.

…З Олександром ми зустрілися під час барбекю на каяках одного зі спекотних літніх ранків посеред Дніпра. Саме там він поділився своєю справою. А згодом ми зустрілися, щоб більш детально поговорити про hi Snack спеціально для Мегаполісу.


Ще в рідному Чорткові, після закінчення університету, Олександр зрозумів, що найкраще – працювати на себе. Відтоді спробував себе у підприємництві – закуповував та продавав аудіо- та відеокасети, диски. Якийсь час працював із цигарками, і навіть мав можливість для бізнесу, пов’язаного з алкогольними виробами. Такі варіанти, проте, йшли у розріз із життєвими переконаннями Олександра. У певний момент зрозумів, що виробництво – значно кращий варіант бізнесу, аніж просто продаж продуктів, виготовлених кимось. Так зародилася ідея створити щось своє. З цією думкою Олександр поїхав працювати до Великобританії, де провів дев’ять років свого життя.

Три дні за відбійним молотком – саме такою була перша робота Олександра за кордоном. Він чесно зізнається, що до переїзду не вважав знання мов необхідним, але досвід життя в Англії навчив протилежному. За якийсь час Олександр уже допомагав колегам із перекладами.

У країні дощу Олександр встиг змінити кілька робіт – попрацювати і на виробництві, і офіціантом, і барменом в англійському та турецькому ресторанах, і побачити світу. Каже, саме там зрозумів, що депресивні та апатичні люди є всюди, а тому почав повільно змінювати своє коло спілкування. У результаті після повернення в Україну зміг реалізувати власний задум.

Люди, які постійно твердять, як усе погано – вони всюди. Натомість в України є великий потенціал для розвитку бізнесу, тут можна і варто розвивати свою справу

Перший час Олександр займався імпортом в Україну снеків із сушених фруктів, оскільки до здорожчання валюти це було вигідним бізнесом. Пізніше гостро постало питання вартості продукту, адже купувати його в умовах кризи стало непросто. Тоді Олександр вирішив ризикнути і придбати обладнання, щоб самостійно виготовляти фруктові та овочеві снеки. Так народився hi Snack.

Як зі свіжих фруктів виготовляються натуральні чіпси hi Snack​

Наразі кияни можуть поласувати фруктовими снеками з яблука, груші, гарбуза, персика, буряка, апельсина та ківі. Вже згодом заплановано розширити асортимент: буде диня, кавун, шарон, а восени – овочі: до буряка додадуть ще томати та навіть болгарський перець. «Ми беремо те, що людям подобається, і це також залежить від сезону. Зараз у нас овочі – 10 % продажів, і ми плануємо переглянути показник», – розповідає Олександр. І додає, що це, перш за все, корисний продукт. Син Олександра – ласун, але з такими снеками батько цілком спокійний за його здоров’я.

Коли ти подорожуєш світом, ти бачиш можливості для розвитку. Тут можна, і тут можна, і там можна. За кордоном, зокрема, в Англії, люди більш відкриті. Там намагаються виконувати роботу якісно і вчасно, тоді як у нас – трішечки не так

Олександр переконаний, що успіх залежить насамперед від оточення. «Якщо ти шукаєш можливостей – ти їх обов’язково знайдеш. У мене в Україні було багато знайомих, які казали, що все погано, нічого не вийде. Після життя в Англії я почав оточувати себе людьми, які бачать можливості», – стверджує він. І все ж, на його думку, Україні не вистачає кредитів і вільних грошей, необхідних для стрімкого економічного зростання.

У нас всі дуже заробляють мало, мало заробляє бізнес, тому ми дуже повільно ростемо. Що більше зароблятиме бізнес, то швидше ми зростатимемо. А Україна має великий потенціал розвиватися, і не тільки у сфері ІТ

Олександр і досі любить подорожувати, веде здоровий та активний спосіб життя, зокрема, катається на каяках. Каже, що з подорожей йому найбільше запам’яталися позитивні люди, які всюди шукають можливостей для розвитку, які чогось досягають.

А ще йому дуже хочеться в Азію, і найбільше – в Індію. Олександр каже, що Європа дуже схожа. Київ, Париж, Барселона… а там, на Сході, там зовсім по-іншому. На подорожі туди треба більше часу…

Люди, яким все погано, їм погано у різних країнах. І це не залежить від рівня доходів і місця, де вони живуть

Бізнес – це великі ризики, це коли ти вкладаєш гроші, але не знаєш, чи люди купуватимуть твій продукт. Водночас Олександр переконаний, що найважливіше в житті – допомагати людям. «Якщо ти комусь допомагаєш – то тобі потім життя дуже класно допомагає», – стверджує він.

Хочу розвивати виробництво, щоб працювати розвиток країни. Поки що «доточуємо» продукт, а там – побачимо!

Книжки, які Олександр Янов рекомендує для прочитання бізнесменам-початківцям:

  • Еліяху Ґолдратт «Ціль»
  • Тоні Шей «Доставка щастя. Шлях до прибутку, задоволення і мрії»
  • … і для натхнення – «Шантарам» Ґреґорі Девіда Робертса