Портал Мегаполіс пропонує вам познайомитись з основними принципами роздільного харчування і вирішити, чи варто його дотримуватись.

Роздільне харчування – дієтологічна концепція, яка ґрунтується на принципі сумісності або несумісності тих чи інших продуктів, це вживання деяких продуктів в різні прийоми їжі і через певні проміжки часу.

Про роздільне харчування згадується ще в трактатах індо-тибетської медицини «Чжуд-Ши» (VIII ст.). У «Каноні лікарської науки» Авіценни (Абу Алі ібн Сіна) (XI ст.) сказано, що при вживанні різноманітної їжі людина з’їдає більше, ніж при вживанні одноманітної. Отже, існує більший ризик з’їсти зайве і погладшати.

Особливе місце в роздільному харчуванні займають теорії та практичні рекомендації, висунуті в першій половині ХХ ст. в США В.Хеєм та Г.Шелтоном. Цих авторів можна вважати основоположниками діючих у наш час підходів до роздільного харчування, хоча їхні рекомендації у багатьох моментах не співпадають.

Для системи харчування В.Хея характерно наступне:

  • 1) оцінка продуктів за їхніми кислотними чи лужними властивостями. Їжа корисна тоді, коли лужні компоненти переважають кислотні;
  • 2) роздільне харчування зі зведенням до мінімуму одночасного вживання білків та вуглеводів при своєрідному поділі всіх продуктів на білкові, вуглеводні та нейтральні;
  • 3) перевага віддається молочно-рослинному харчуванню, особливо за рахунок натуральних продуктів і сирої їжі. Обмеження вживання м’яса і риби, продуктів промислового виробництва.

За дією на кислотно-основний стан організму В.Хей виокремлює чотири групи продуктів:

  • 1) сильно кислотоутворюючі продукти – м’ясо тварин і птахів, м’ясні продукти, риба і морепродукти, яйця, сир, солодощі, продукти з борошна тонкого помелу, кава, алкоголь, тваринні жири і майже всі рослинні олії;
  • 2) слабо кислотоутворюючі продукти – сир, сметана, продукти з борошна грубого помелу, горіхи, насіння;
  • 3) сильно лугоутворюючі продукти – свіжі фрукти, ягоди, овочі;
  • 4) слабо лугоутворюючі продукти – молоко, сухі фрукти, гриби, оливкова олія.

Слова «лугоутворюючий» й «кислотоутворюючий» вживаються для визначення лужного та кислотного надлишків, які з’являються в організмі після вживання тих чи інших продуктів. Тим, хто хоче харчуватись з надлишком лугу, рекомендовано два шляхи: обмежити в раціоні кислотоутворюючі продукти або додати до них достатню кількість лугоутворюючих. Звідси витікають кількісні пропорції продуктів у раціоні, які забезпечують лужний надлишок у повноцінному роздільному харчуванні: 70-75% повинні складати фрукти, ягоди, овочі та інші лугоутворюючі продукти, 25-30% – кислотоутворюючі продукти.

Іще один важливий принцип роздільного харчування – окреме вживання білкових та вуглеводних продуктів. Наслідком одночасного вживання білків та вуглеводів є перенапруження органів травлення, застій і бродіння вуглеводів у шлунку, метеоризм, печія, відчуття втоми і розбитості.

В.Хей поділив усі продукти на три групи – білкову, вуглеводну та нейтральну. Під час прийому їжі не варто вживати продукти, які відносяться до білкової та вуглеводної груп. Але можлива наступна комбінація: продукти білкової чи вуглеводної групи з продуктами нейтральної групи.

Білкова група продуктів: м’ясо тварин і птахів, варені ковбасні вироби, свіжа риба і морепродукти, яйця, молоко, нежирний сир, продукти з сої, більшість кісточкових та насіннєвих фруктів, цитрусові, тропічні (манго, ананас та ін.), ягоди (крім чорниці), консервовані томати і шпинат, фруктові соки і чаї, сухі та напівсухі вина.

Вуглеводна група продуктів: зерна злаків, вироби з борошна, картопля, фініки, інжир, банани, м’які солодкі яблука, сушені фрукти (крім ізюму), солодощі (цукор, мед та ін.), картопляний крохмаль, пиво.

Нейтральна група продуктів: копчені ковбаси, копчена і маринована риба, кисломолочні напої, сметана, сир, жирний сир, вершки, вершкове масло, рослинна олія, маргарин, жовток, горіхи і насіння, маслини, чорниця, ізюм, усі овочі, які містять до 10% вуглеводів, гриби, пророщене зерно, прянощі і приправи, дріжджі, мінеральна вода, трав’яний чай, розбавлені овочеві соки, міцні алкогольні напої.

На думку відомих фахівців у сфері харчування і клінічної дієтології Юрія Григорова і Бориса Смолянського, наведена класифікація продуктів є надуманою. Перш за все це стосується включення майже всіх фруктів і ягід, томатів, шпинату, деяких напоїв у білкову групу, хоча в цих продуктах дуже мало білка або є лише його сліди. Майже всі овочі віднесені до нейтральної групи, бо в них майже в однаковій кількості містяться білки та вуглеводи. Насправді ж переважно в овочах у 3-5 разів більше вуглеводів, ніж білків. Мало переконливі й інші пояснення класифікації, наприклад, сир багатий на білок, але включений у нейтральну группу, бо його білки в шлунку нібито легше перетравлюються, ніж білки молока, яке входить у білкову группу.

Перед переходом на систему В.Хея рекомендуються розвантажувальні дні, але не голодування. Сам перехід на роздільне харчування протягом тижня-двох може супроводжуватись неприємними відчуттями в животі, болями в суглобах і м’язах.

Для правильного складання меню роздільного харчування за В.Хеєм необхідно враховувати сприятливе для організму співвідношення луго- і кислотоутворюючих продуктів. Це означає, що разовий прийом їжі, багатої білком, повинен складатись з однієї частини риби чи м’яса та з 3-4 частин овочів і салатного листя. Овочі можуть бути сирими, відвареними чи тушкованими.

Герберт Шелтон – спеціаліст альтернативної медицини і нетрадиційного харчування, представник натуропатії, автор книг «Правильне поєднання харчових продуктів», «Голодування може врятувати ваше життя», «Ортотрофія» («Правильне харчування»).

Г.Шелтон сформулював правила роздільного харчування, які призначені для здорових та хворих людей, тобто для всього людства.

  1. Правило 1. Вживайте кислу і крохмальну їжу в різний час.
  2. Правило 2. Їжте білки і кислі продукти в різний час.
  3. Правило 3. Їжте жири і білки в різний час.
  4. Правило 4. Їжте цукор і білки в різний час.
  5. Правило 5. Їжте білкову і крохмальну їжу в різний час.
  6. Правило 6. Їжте тільки один вид білкової їжі за один прийом.
  7. Правило 7. Їжте крохмаль і цукор у різний час.
  8. Правило 8. Їжте один крохмальний продукт за один прийом їжі.
  9. Правило 9. Пийте молоко окремо від іншої їжі чи взагалі не вживайте.
  10. Правило 10. Їжте кавуни і дині окремо від іншої їжі.
  11. Правило 11. Уникайте десертів, які зазвичай їдять наприкінці прийому їжі, коли людина наїлась чи навіть з’їла більше, ніж їй потрібно.

Проміжки між прийомами непоєднуваних продуктів – у середньому три години. Фактично кожен прийом їжі повинен складатись з продуктів, які забезпечують правила роздільного харчування. Кислі продукти можна вживати приблизно за 20-30 хвилин до крохмальної або білкової їжі.

З роздільним харчуванням пов’язані рекомендації, які стосуються поєднання води та їжі. Вода, випита за 10-15 хвилин до їжі, розбавляє травні соки і їжа швидко покидає шлунок, не переварюючись повністю. Шелтон рекомендує пити воду не раніше ніж за 30 хвилин після фруктів, через дві години після крохмальної їжі та через чотири години після білкової їжі.

 

Що з чим їсти?

М’ясо і риба усіх видів, а також яйця найкраще поєднуються з некрохмальними зеленими овочами, найгірше – з іншими білковими продуктами, крохмальними, жировими, які містять цукор, з кислими фруктами, овочами, молоком.

Сир і твердий сир найкраще поєднуються з зеленими овочами, найгірше – з іншими білковими продуктами, крохмальними, жировими продуктами, кислими фруктами, продуктами, які містять цукор.

Молоко вживати окремо від усіх продуктів чи з кислими (напівкислими) фруктами і жировими молочними продуктами.

Зернові продукти найкраще поєднуються з зеленими овочами, тваринними і рослинними жирами, найгірше – зі всіма білковими і цукристими продуктами, фруктами, кислими продуктами, молоком.

Бобові (крім стручкових овочів) найкраще поєднуються з зеленими овочами, найгірше – з усіма білковими, цукристими і жировими продуктами, всіма фруктами, молоком.

Жири тваринні і рослинні найкраще поєднуються з зерновими продуктами і зеленими овочами, найгірше – з білковими продуктами.

Кислі фрукти та ягоди найкраще поєднуються з іншими кислими фруктами і ягодами, горіхами, молоком, найгірше – з білковими продуктами, крім горіхів, крохмальними та цукристими продуктами.

Фрукти та ягоди напівкислі й некислі найкраще поєднуються з кисломолочними напоями, найгірше – з білковими та крохмальними продуктами, кислими фруктами та ягодами, молоком.

Горіхи найкраще поєднуються з зеленими овочами та кислими фруктами, найгірше – з білковими, крохмальними, цукристими, жировими продуктами, кислими (крім фруктів) продуктами, молоком.

Зелені овочі найкраще поєднуються з білковими, крохмальними, жировими продуктами, напівкислими фруктами, найгірше – з молоком, кисломолочними напоями, солодкими фруктами.

Кавуни та дині не поєднуються з іншими продуктами. Тільки якщо у вас хороше травлення –  допускається їхнє поєднання з напівкислими та солодкими фруктами і ягодами.

Цукристі продукти (цукор, мед, цукерки, варення та ін.) не поєднуються з іншими продуктами. Виключення – їхнє поєднання з зеленими  некрохмальними овочами.

Г.Шелтон рекомендував трьохразове харчування. Сніданок має бути легким, обід – не надто ситним, а основна їжа, яка включає і білок, повинна бути ввечері. Основу кожного прийому їжі повинні складати свіжі фрукти і овочі. Сирої їжі має бути приблизно 75%.

Г.Шелтон вважав, що перехід на роздільне харчування не потребує підготовчого періоду. При переході спочатку людина може відчувати нестачу їжі, можливі запаморочення, слабкість, болі в животі, втрата маси тіла. Найлегшим шляхом переходу від старої практики харчування до нової є голодування.

А що думає з цього приводу сучасна наука?

Ю.Григоров та Б.Смолянський зазначають, що вчення про роздільне харчування та пов’язані з ним обмеження при прийомі їжі не мають переконливого наукового обґрунтування. Дослідження О.Уголєва (1991) свідчать про те, що при вживанні в їжу чистого білка активність кишкових ферментів, які забезпечують переварювання жирів і крохмалю, гальмується, а при змішаній їжі не відбувається взаємне гальмування активності ферментів. Тому адекватною для організму людини є їжа, яка складається з різних харчових речовин.

Дослідження М.Керимової показали, що для синтезу білків кращий ефект дає поєднання різних продуктів у стравах. Неправильне для роздільного харчування одночасне вживання зернових і молочних продуктів (крохмальна і білкова їжа) вигідне організму для всмоктування з кишечнику та засвоєння кальцію, яке залежить від його співвідношення з фосфором та магнієм. Більшість продуктів містить різні харчові речовини і практично неможливо підібрати ідеальні для їхнього вибіркового переварювання поєднання. Поєднання продуктів чи харчових речовин, оптимальне для виконання якоїсь однієї функції організму, зовсім не обов’язково покращують інші функції організму. В.Хей, Г.Шелтон та їхні однодумці не вивчали процеси переварювання в шлунку різної їжі при одночасному чи роздільному її вживанні.

Навіть якщо виключити надумані класифікації продуктів (наприклад, фрукти і ягоди як «білкові продукти» за В.Хеєм) і не менш надумане оголошення зернових продуктів шкідливими для організму людини за Г.Шелтоном, то теорії роздільного харчування в кращому випадку спираються на результати досліджень, які проводились багато десятиліть тому. Проте фізіологія травлення, а з нею і наука про харчування, за останній час збагатились новими даними, які дозволили переглянути деякі уявлення. Роздільне харчування відкидає традиції харчування різних народів, які формувались протягом багатьох століть. Наприклад, український борщ містить буряк, моркву, картоплю та інші овочі, квасолю, м’ясо, сало, сметану, а подається з мучними виробами – пампушками.

Отже, роздільне харчування – шкідливе чи це просто марно витрачений час? Сучасна наука переконує, що періодичне вживання одного продукту (білкового, крохмального і т.д.) за один прийом їжі не зашкодить ні здоровим людям, ні при більшості захворювань. Проте тривале (місяцями і роками) роздільне харчування може негативно відобразитись на асиміляції їжі. Не можна виключати і виникнення певної детренувальності травних залоз з можливим розладом травлення при переході на змішану їжу. При окремому прийомі кожного білкового, крохмального, кислого чи іншого продукту доведеться присвятити харчуванню весь день. Наприклад, потрібно підраховувати час для вживання різних фруктів чи води згідно з правилами роздільного харчування за Г.Шелтоном. Усе це може призвести до нав’язливих настанов на «правильний прийом їжі», які «поглинають» психіку людей, які легко піддаються навіюванню й чужій думці.


Сподобалася публікація? Будь ласка, поділіться нею з друзями у соцмережах через кнопку нижче…