Як бути, якщо ти не такий, як більшість? Якщо почуваєшся білою вороною навіть у колі рідних і друзів, які ставляться до твого вибору як до модної забаганки чи дурниці, при цьому щиро переконані, що ти довго так не протягнеш? Так – це коли ти стаєш прихильником нетрадиційного харчування і, відповідно, якісно іншого світобачення і стилю життя. Мегаполіс розповість про основні методи нетрадиційного харчування, про його плюси і мінуси.


Ми є те, що ми їмо. Не секрет, що їжа впливає на здоров’я, зовнішність, фізичний й розумовий розвиток, психічний стан, працездатність, на тривалість і якість життя, на зовнішність, настрій, на стосунки з оточенням – на всі сфери нашого життя. Іще Гіппократ казав, що наша їжа має бути ліками, а наші ліки повинні бути їжею. Тема харчування, дискусії про те, а що ж вважати правильним харчуванням, стає дедалі популярнішою не тільки серед науковців, але й серед пересічних громадян.

Почнемо з того, що певні види нетрадиційного харчування ґрунтуються на морально-етичних чи світоглядних принципах, те ж саме вегетаріанство чи аюрведичне харчування. Деякі адепти впадають у крайнощі, маніакально намагаючись харчуватись лише за однією, буцімто єдиноправильною системою, незважаючи на те, що саме ця система може шкодити організму, аж до летальних наслідків. Тож у першу чергу варто прислухатися до свого організму, шукати розумний баланс у підборі продуктів.

Юрій Григоров та Борис Смолянський – визнані фахівці у сфері харчування і клінічної дієтології – з наукової точки зору розповідають про нетрадиційне харчування. Вони зазначають, що під нетрадиційним харчуванням маються на увазі такі види харчування, що не підтримуються сучасною науковою медициною. При цьому мова йде як про харчування здорової, так і хворої людини.

У книзі “Популярно про дієти і системи харчування” Григоров і Смолянський стверджують: прихильники нетрадиційного харчування більшою чи меншою мірою заперечують наукові основи харчування, інколи аж до цілковитого їхнього відкидання. Певні види нетрадиційного харчування різко суперечать національним системам харчування більшості чи навіть усіх народів світу. Прикладом є вітаріанізм з відмовою від теплової обробки продуктів. З іншого боку, окремі види нетрадиційного харчування несуть у собі риси національних традицій у харчуванні. Так, у макробіотичному харчуванні простежуються японські традиції, хоча багато в чому вже застарілі.

Нетрадиційне харчування може мати самостійне значення (наприклад, вегетаріанство з морально-етичних чи релігійних причин), виступати як окрема, проте складова частина альтернативної медицини (наприклад, «природне харчування» в натуропатії), а також бути доповненням чи фоном для деяких методів альтернативної медицини.

До основних методів нетрадиційного харчування можна віднести наступні: 1) вегетаріанство в його різних варіантах; 2) вітаріанізм – вживання виключно сирої їжі; 3) роздільне харчування; 4) харчування в системі вчення йоги; 5) макробіотичне харчування; 6) аюрведичне харчування.

Ці види харчування названі основними, бо вони найбільш поширені і повністю або частково входять до складу численних різновидів нетрадиційного харчування, хоча можливі й виключення. Наприклад, наприкінці ХХ століття виник новий вид харчування – з урахуванням груп крові.

Повне та абсолютне голодування (профілактичне або лікувальне) не належить до харчування в буквальному сенсі цього слова, але нерідко виступає як важлива складова частина деяких видів нетрадиційного харчування та альтернативної медицини.

Масове захоплення оригінальними способами харчування почалось у країнах Західної Європи і США у 1960-1970-х роках, що співпало з цілеспрямованим рухом за здоровий спосіб життя, організатором якого була офіційна медицина цих країн. Це захоплення отримало назву фаддизм (від англ. примха, тимчасове захоплення). «Реформатори» харчування пропагували свої сенсаційні дієтичні приписи для зміцнення здоров’я, очищення організму, підвищення імунітету, боротьби з ожирінням, атеросклерозом тощо. Модні дієти не тільки суперечили науці про харчування, а й рекомендувались без об’єктивної перевірки і отримання доказових даних про їхню ефективність.

Для всіх різновидів нетрадиційного харчування характерне вибіркове ставлення до продуктів: окремі продукти чи групи продуктів відкидаються як шкідливі, інші рекомендуються як виключно корисні. Прихильники кожного виду нетрадиційного харчування наполегливо пропагують обраний ними ряд продуктів як такий, що стовідсотково гарантує здоров’я, довголіття та ще й позбавляє від хвороб. При цьому перелік продуктів суттєво відрізняється навіть у кожному з основних видів нетрадиційного харчування.

Молоко і молочні продукти

Не вживають строгі вегетаріанці – вегани, переважна більшість адептів вітаріанізму, “природного” та  макробіотичного харчування. Рекомендується лактовегетаріанцям, лактоововегетаріанцям, йогам та в аюрведичному харчуванні.

М’ясо і риба

М’ясо тварин і птахів заборонено майже в усіх видах нетрадиційного харчування, за виключенням роздільного харчування за В.Хеєм та в аюрведичному харчуванні, але в останньому допускається лише м’ясо птахів. Риба заборонена вегетаріанцями всіх видів, прихильниками вітаріанізму і “природного” харчування. Обмежено допускається риба в харчування макробіотиків (окремі види риби), деяких шкіл йоги (тільки варена риба).

Яйця

Не їдять вегетаріанці-вегани і лактовегетаріанці, переважна більшість прихильників вітаріанізму і “природного” харчування, обмежено допускаються деякими школами йоги, в аюрведичному (з урахуванням типу психофізіологічної конституції людини) і макробіотичному (тільки запліднені яйця) харчуванні. Без обмежень вживаються лактоововегетаріанцями.

Зернові продукти

Майже повністю не вживаються прихильниками “природного” харчування, обмежено вживаються (крім пропрощених зерен) у вітаріанізмі. Рекомендуються як найбільш цінні продукти в макробіотичному харчуванні, є складовою частиною раціону у вегетаріанців усіх видів, йогів та в аюрведичному харчуванні.

Фрукти, ягоди і овочі

Макробіотичне харчування різко обмежує вживання фруктів і ягід і забороняє багато видів плодів та овочів. В аюрведичному харчуванні окремі плоди і овочі рекомендуються з урахуванням типу психофізіологічної конституції людини, але ананаси, цибуля, часник і гриби – під забороною. Фрукти, ягоди і овочі вважаються найбільш цінними продуктами у вітаріанізмі, в “природному” харчуванні. Ці продукти широко рекомендуються в усіх видах вегетаріанства, аюрведичному харчуванні і харчуванні йогів.

Між прихильниками різних видів нетрадиційного харчування більше розбіжностей, ніж згоди. Характерною рисою є розвиток деяких ідей нетрадиційного харчування аж до абсурду. Наприклад, вегетаріанство з відмовою від м’яса та риби, але з вживанням наряду з рослинною їжею молока, молочних продуктів та яєць, перетворюється у вегетаріанство, яке не визнає спочатку яйця, а потім молоко і молочні продукти. Строге вегетаріанство (веганство) дає початок вітаріанізму – харчуванню сирою рослинною їжею, а воно, в свою чергу, “народжує” фрукторіанство – харчування лише сирими плодами і частково – овочами. Далі виникають нові ідеї: людина може отримувати енергію та білок не лише з їжі, а й з атмосферного повітря – за рахунок вуглецю та азоту, які потім трансформуються в організмі. Цій ідеї, яку можна назвати «повітряріанством», надається науковоподібний характер. Мовляв, мікроби, які живуть у кишечнику, фіксують азот повітря, розчинений у травних соках, і виробляють із нього достатню для потреб організму кількість білка, а сама людина може сприймати енергію Космосу і видозмінювати її у процесі життєдіяльності, скорочуючи тим самим потребу в їжі. На основі цих фантастичних ідей пропонується в 2 – 3 рази і більше урізати потреби людини в енергії, білках, жирах та вуглеводах.

Плюси і мінуси нетрадиційного харчування

Плюси

1) Деякі рекомендації науки про харчування та нетрадиційне харчування співпадають за загальною спрямованістю, але відрізняються за ступенем вираженості і категоричністю підходів. Наприклад, не викликає сумнівів необхідність регулярного вживання свіжих фруктів, ягід та овочів. Але деякі різновиди нетрадиційного харчування спотворюють цей постулат, пропонуючи 60-80% продуктового набору раціону наповнювати тільки цими продуктами, а у фрукторіанців – 100%.

2) У науково обґрунтованому лікувальному харчуванні при певних захворюваннях застосовуються дієти, які складаються тільки з рослинних або рослинних й молочних продуктів, тільки з сирої рослинної їжі і т.д.

3) У зв’язку з різноманіттям метаболічних особливостей організму для окремих людей можуть бути прийнятними харчові раціони, які виходять за рамки науки про харчування. Прийняті в різних країнах норми харчування розраховані на середньостатистичну людину. Індивідуальні потреби окремих людей в енергії і нутрієнтах можуть на 20-30% і більше відрізнятись у бік збільшення чи зменшення від норм харчування, прийнятих для більшості населення.

4) Перехід на будь-який варіант нетрадиційного харчування інколи здатний покращити самопочуття людини, зокрема, людей з хронічними захворюваннями, за рахунок психологічного ефекту – самонавіювання. Дотримання дієт нетрадиційного харчування стає щоденним ритуалом, під час якого люди реалізують свої надії і отримують від цього полегшення та задоволення.

Мінуси

1) Спрощений підхід до розуміння організму людини, що зводить складні метаболічні та інші процеси в ньому до «життєвої сили», прани, агні, шлаків та інших міфічних субстанцій – залежно від виду нетрадиційного харчування.

2) Підміна сучасних наукових даних застарілими, викривленими, помилковими і навіть фантастичними.

3) Відсутність об’єктивних і достовірних досліджень, які б доказово підтверджували ті чи інші рекомендації або результати «зцілення» хворих.

4) Суперечливість різних видів нетрадиційного харчування, хоча кожний із них розрахований на все людство, обіцяє оздоровлення організму і зцілення від багатьох хвороб, перелік яких співпадає при відмінностях харчування, яке рекомендується.

5) Захоплюючі, але необгрунтовані теорії, популярність яких полягає не у в доказовості змісту, а в простоті викладу та в істинній чи умисній переконаності їхніх авторів. У цих теоріях багато емоцій і мало об’єктивних наукових даних.

У наступній статті ми поговоримо про вегетаріанство – один із найпоширеніших різновидів нетрадиційного харчування. Тим паче, що авторка цих рядків на власному досвіді знає, що таке вегетаріанство і з чим його “їдять”.