Куди ж українські традиції без солідного застілля? І хоча травневі свята загалом не настільки складно переносяться шлунком, ніж зимові, все ж, маємо знати, як привести себе в форму. Наслідки переїдання і перепивання – алкогольні та харчові отруєння, які серед медиків називають «святковими хворобами». Мегаполіс спробує розібратися, що слід робити, аби не допустити подібного лиха.

Шлунково-кишкові розлади

Соковитий шашличок, приправлений чарчиною, смажена картопелька і курка-гриль – вся ця смакота шкідлива навіть для здорових шлунків і печінок. Таких, на жаль, меншість. Як кажуть лікарі, не буває здорових пацієнтів, є тільки недообстежені. Що ж тоді казати про тих, у кого хронічні хвороби?

Треба пам’ятати, що в період святкового об’їдання загостюються гастрити (запалення шлунка), коліти (запалення товстого кишечника), холецистити (запалення жовчного міхура), панкреатити (запалення підшлункової залози), виразкова хвороба.

Про переїдання свідчить розпертий живіт у ділянці шлунка; про надлишок солодкого і випічки свідчить здуття живота. Порушення травлення (запор, пронос, нудота, біль) свідчить про зловживання продуктами, які важко перетравлюються та містять надлишок жирів – копченим, солінням. Якщо в роті гірко, то це може свідчити про порушення роботи жовчного міхура (теж через жирну їжу), а відрижка і печія, а також біль у шлунку сигналізують про те, що людина присмачила спожиту жирну і солодку їжу газованим напоєм.

Серцево-судинні захворювання

Робочий тиждень перед святами часто буває надто напруженим: працівники поспішають «звести кінці з кінцями» і з чистим сумлінням відправитися на весняний відпочинок. Стрес, помножений на жирну їжу та алкоголь, часто виливається в запаморочення, болі в серці, перебої в серцевому ритмі, гіпертонічні кризи тощо. Причому такі прояви недуги після гарного святкування характерні і для людей літнього віку, і для молоді.

Як запобігти небажаним наслідкам застілля?

Медики радять використовувати в якості заправки олію, кефір, йогурт чи нежирну сметану, але в жодному разі не майонез. Замість традиційних «Шуб» і «Олів’є» краще готувати весняні салати зі свіжих овочів, зелені, нежирних сирів, морепродуктів, риби та фруктів. Якщо збираєтеся вживати алкоголь, подбайте про те, щоб на столі було вдосталь мінеральної води – краще негазованої.

І оскільки ми вже завели мову про алкоголь, то краще обирати якісне натуральне вино або коньяк. Лікарі радять пити не поспішаючи, з перервами. Найважливіше – споживати один вид спиртного за застілля і, звісно ж, знати міру.

Замість смаженої свинини чи яловичини краще запекти індичку або рибу, додавши до них велику кількість овочів та зелені. Рослинна їжа допоможе решті святкових страв перетравитися і засвоїтися. Не варто ставити на стіл багато копченого, смаженого і консервів. Не найкращим вибором буде квасоля або будь-який інший газоутворювальний, внаслідок споживання якої кишечник тільки роздується. Це може призвести до підйому діафрагми та навіть тимчасові зміни розташування серця в грудній клітці, внаслідок чого з’являться больові відчуття.

7

Якщо наведені вище поради стосуються передусім здорових людей, то «сердечникам» варто обходити стороною крохмалисті овочі (насамперед картоплю), банани і солонину. Остання порушує водно-сольовий баланс в організмі, що призводить до набряків та гіпертонічного кризу.

Убезпечте себе

  1. За 30 хвилин до застілля можна прийняти препарат, який поліпшує травлення («Фестал», «Мезим);
  2. Трохи вершкового масла або ложка олії перед їжі не дадуть швидко сп’яніти;
  3. Запивати горілку краще соками, а не газованою водою;
  4. Перед випивкою краще з’їсти заливне – так не болітиме голова після трапези;
  5. Не варто змішувати жирну, смажену, копчену, солодку і гірку їжу та переїдати;
  6. Якщо болить живіть – випийте дві таблетки «Но-шпи» і намагайтеся більше не навантажувати шлунок упродовж дня.

Як боротися з наслідками переїдання

Ці поради допоможуть, якщо не вдалося утриматися від переїдання. Наступні дні після застілля краще їсти легку їжу – каші, пісні супи, свіжі овочі та фрукти, а також нежирні кисломолочні продукти. Пийте більше чистої води, трав’яних чаїв та відвару шипшини.

Якщо наступного ранку після святкової трапези мучить похмілля (болить голова, нудота), варто випити кілька таблеток активованого вугілля – згідно з інструкцією. Помічними будуть чай з лимоном, негазована мінеральна вода, спокій і здоровий сон. При симптомах легкого алкогольного отруєння краще утриматися від будь-якої їжі, однак якщо мучить голод, можна з’їсти овочевий суп або вівсянку.

Бережіть себе – і хай свята приносять вам лише найкращі емоції!

За матеріалами 2ganteli.ru



Сподобалася публікація? Будь ласка, поділіться нею з друзями у соцмережах через кнопку нижче